Translate

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Γιαγιάδες και παράδοση

Γιαγιάδες και παράδοση

Το πάσχα πλησιάζει και οι προετοιμασίες μας έχουν κορυφωθεί!! 
Διαβάσαμε βιβλία, ψάξαμε σχετικές ταινίες στο διαδίκτυο, ζωγραφίσαμε, τραγουδήσαμε, συζητήσαμε... Τελικά ανακαλύψαμε πως οι πιο όμορφες σκέψεις μας μοιάζουν...μοιάζουν στα χρώματα, στις μυρωδιές, στους ήχους... Οι πιο όμορφες σκέψεις μας τρέχουν σε ένα σπίτι ζεστό, γεμάτο μυρωδιές, γλυκά λόγια, χάδια... οι πιο όμορφες σκέψεις μας έχουν μέσα ένα γλυκό πρόσωπο, πάντα γελαστό που κάνει τα χατήρια όλων των παιδιών...ένα πρόσωπο που στη θύμησή του τα παιδιά χαμογελούν γλυκά... Αυτό το πρόσωπο αποφασίσαμε να τιμήσουμε φέτος και μαζί του να φτιάξουμε τα πιο νόστιμα κουλούρια για το Πάσχα!!! 
Η κ. Μαρία έφερε τη συνταγή της γιαγιάς της. Ο σύλλογος γονέων αγόρασε τα υλικά. Η γιαγιά Χρυσούλα διέθεσε τον ξυλόφουρνο, η γιαγιά Μαριέττα με τη γιαγιά Παγώνα ανέλαβαν να τον ανάψουν και να μας φέρουν ταψιά, ο παππούς Στέργος μας φιλοξένησε και μας έδειξε τα μικρά κοτοπουλάκια του, η γιαγιά Παρασκευή ήρθε και ζύμωσε μαζί με τη γιαγιά Στέλλα και πολλές πολλές γιαγιάδες μας έδειξαν πώς να πλάθουμε τα πασχαλιάτικα κουλούρια.... γιαγιάδες μας σας ευχαριστούμε πολύ!!
Διαμάντω, Μαίρη, Τασούλα, Μιχαλίτσα, Μάρω, Σοφία, Βούλα, Παρασκευή, Στέλλα, Κατερίνα, Μαριέττα, Χρυσούλα, Άννα, Παγώνα και σε όλες τις υπέροχες γιαγιάδες μας ένα μεγάλο ευχαριστώ!!!!

Γράφουμε ένα ένα τα υλικά της νόστιμης συνταγής!!!






Οι γιαγιά Παρασκευή ζύμωσε καλά όλα τα υλικά!!
 Βάλαμε κι εμείς τις καταπληκτικές υπερδυνάμεις μας!! 
Η γιαγιά Στέλλα βοηθούσε....
Όταν το ζυμάρι μας ετοιμάστηκε, όλες οι γιαγιάδες μας έδειξαν πώς να φτιάξουμε τα πιο νόστιμα, τα πιο αφράτα, τα πιο όμορφα πασχαλιάτικα κουλούρια!!


Μετά πήγαμε στο φούρνο... Η γιαγιά του Σέργιου έχει ξυλόφουρνο στην αυλή της και το σπίτι της είναι ακριβώς απέναντι από το σχολείο... Διασχίσαμε την αλάνα και να ΄μαστε!!!

Η γιαγιά Μαριέττα μας έδειξε όλα τα εργαλεία του παραδοσιακού ξυλόφουρνου: το διφούρκι, το σκάλαθρο, το σφαχτάρι,το σφόγγιο,τη φουρνίστρα... κάποιο έμοιαζε με ξύλο, ένα άλλο με σφεντόνα κι ένα τρίτο ήταν σαν δεντράκι... παράξενα και πελώρια εργαλεία...

Η γιαγιά Σοφία μας έδειξε τον αναμμένο φούρνο... σε λίγο τα κουλουράκια μας θα μπουν μέσα να ψηθούν....








Τα έτοιμα κουλούρια δεν προλάβαμε να τα φωτογραφίσουμε!! Ήταν πεντανόστιμα!!! Τα βάλαμε στα καλαθάκια μας και τα πήραμε στο σπίτι... Δεν είναι σίγουρο αν πρόλαβαν να φτάσουν στο σπίτι... δύσκολο να αντισταθείς σε τόσες νοστιμιές!!!

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου