Ναι, μένουμε σπίτι,
αλλά...
Πάμε μουσείο;;;
Τι θα λέγατε για μία βόλτα στο μουσείο;
Η μουσειακή αγωγή ήταν πάντα ένας τρόπος εκπαίδευσης έξω από την τάξη.Ένα μουσείο με τα εκθέματά του, τα προγράμματα που προσφέρει και το υλικό του μπορεί να δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον πεδίο μάθησης, να προκαλέσει το παιδί σε εξερεύνηση και σε ανακάλυψη νέας γνώσης. Τα μουσεία απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες κάθε ηλικίας. Είναι ζωντανός οργανισμός και προσφέρει εμπειρίες και γνώσεις, μέσα από τις αισθήσεις, με τρόπο βιωματικό... Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά μουσεία που συλλέγουν και διαφυλάσσουν συλλογές προκειμένου να τις παραδώσουν στις επόμενες γενιές...
Η σχέση του παιδιού με το μουσείο οικοδομείται από την προσχολική ηλικία. Οι δια ζώσης επισκέψεις δεν είναι απλά παρατηρήσεις, αλλά στα σύγχρονα μουσεία έχουν διαδραστικό χαρακτήρα και τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα στο μουσείο.
Πριν από κάθε επίσκεψη πραγματοποιείται μία προετοιμασία των παιδιών, ανάλογη με το κλίμα της τάξης και τους στόχους του εκπαιδευτικού.
Μαθαίνουμε κανόνες συμπεριφοράς με αστείο και διασκεδαστικό τρόπο
Οργανώνουμε την επίσκεψη
και φύγαμε!!!!!!!!!!!
Ωστόσο, οι δια ζώσης επισκέψεις δεν είναι πάντα εύκολες ούτε εφικτές. Αν θέλουμε για κάποιο λόγο να επισκεφτούμε το Μουσείο της Ακρόπολης αλλά είμαστε σε ένα σχολείο μακριά από την Αθήνα, αυτό είναι αδύνατο. Επίσης, αδύνατο είναι να επισκεφτούμε το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο του Λούβρου ή το Πολεμικό Μουσείο της Λέρου, εκτός κι αν το σχολείο μας βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση.
Εδώ έρχεται η λεγόμενη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Μια φράση που χρησιμοποιούμε πολύ τελευταία, καθώς λόγω συνθηκών είναι ο μόνος τρόπος εκπαίδευσης που μπορούμε να εφαρμόσουμε. Όμως, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν είναι εντελώς καινούρια, ούτε ανεφάρμοστη με διάφορους άλλους τρόπους στη σχολική τάξη. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση καλύπτει σύγχρονες ανάγκες των μαθητών σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και λειτουργεί συμπληρωματικά, αλλά ταυτόχρονα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους να επισκεφτούν ένα μουσείο.
Μέχρι το 2016 οι έρευνες και τα επιστημονικά άρθρα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση αφορούσαν κυρίως την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όμως τα τελευταία χρόνια γίνονται αξιόλογες προσπάθειες από εκπαιδευτικούς ερευνητές που έχουν ενδιαφέρον στην προσχολική αγωγή.
Μάλλον τα επόμενα χρόνια η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα αποτελέσει πεδίο έρευνας και στις μικρότερες βαθμίδες.
Τα παιδιά θα ξεχάσουν αυτά που θα ακούσουν. Ίσως ξεχάσουν κι αυτά που θα δουν. Όμως σίγουρα θα θυμούνται αυτά που θα νιώσουν. Και οι επισκέψεις σε μουσεία, ακόμη και ψηφιακά, έχουν πολλά να προσφέρουν.
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προτείνει:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου