Translate

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Μένουμε σπίτι!!

Οι κυρίες συμβουλεύουν

Οδηγίες για τους γονείς

Μένουμε σπίτι!! Όσο δύσκολο κι αν είναι, μένουμε σπίτι!! Προσπαθούμε όμως να ακολουθούμε το πρόγραμμα που είχε το παιδί πριν ξεκινήσει η απομόνωση. Μένουμε σπίτι, αλλά ακολουθούμε όλες τις ρουτίνες του παιδιού ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ!!
Ξυπνάμε το πρωί την ίδια ώρα. Ντύνουμε το παιδί κανονικά (αν μπορεί να ντυθεί μόνο του, ακόμα καλύτερα). ΔΕΝ το αφήνουμε με τις πυτζάμες, επειδή μένουμε σπίτι, γιατί δίνουμε λανθασμένα μηνύματα. Θέλουμε η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει επίσης ομαλά. Τα παιδιά συνηθίζουν τις ρουτίνες και θα είναι δύσκολη η επιστροφή. Δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν όταν με το καλό περάσει αυτή η κρίσιμη περίοδος.
Ακολουθούμε το ίδιο σταθερό πρόγραμμα στο μπάνιο και στον ύπνο του παιδιού (ίδιες ρουτίνες: μπάνιο, πλύσιμο δοντιών, παραμύθι, ύπνος, ανάλογα με το πρόγραμμα που ακολουθεί κάθε οικογένεια).
Κατά τη διάρκεια της ημέρας εντάσσουμε στο πρόγραμμά μας πολλές δραστηριότητες είτε ατομικές (το παιδί θα απασχοληθεί μόνο του), είτε ομαδικές (μαζί μας). 
Να μιλάτε με το παιδί για τις δικές σας ρουτίνες και το πρόγραμμα της ημέρας, ώστε το παιδί να γνωρίζει από πριν πώς θα γεμίσει το χρόνο του ακόμα και μέσα στο σπίτι.
Ετοιμάζουμε το πρωινό
Στρώνουμε τα κρεβάτια μας
Κάνουμε δραστηριότητες
Ετοιμάζουμε το μεσημεριανό
Μαζεύουμε το τραπέζι
Παίζουμε ένα επιτραπέζιο
Το παιδί μπορεί να βοηθήσει σε πολλές δραστηριότητες του σπιτιού (να τακτοποιήσει τα ρούχα του, να μαζέψει τα ρούχα από την απλώστρα, να ταιριάξει κάλτσες κ.α)
Διαβάζουμε ένα βιβλίο
Ζωγραφίζουμε
Παίζουμε με κούκλες, αυτοκίνητα ή ό,τι άλλο αρέσει στο παιδί μας.
Βλέπουμε μία ταινία ή παίζουμε ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι στον υπολογιστή.
Μιλάμε με το παιδί. Λέμε τι μέρα είναι, τι καιρό κάνει, του υπενθυμίζουμε να πλένει συχνά τα χέρια του, να φροντίζει την ατομική του υγιεινή, συζητάμε για τις ρουτίνες του σχολείου πριν την απομόνωση και επαναλαμβάνουμε όσες μπορούμε.
Αν το παιδί έκανε ιδιωτικά μαθήματα (λογοθεραπείες, εργοθεραπείες κλπ), να τα εντάξετε στην καθημερινότητά σας και κάντε τα μαζί. 
Βρείτε καινούριες δραστηριότητες και αξιοποιείστε το χρόνο με το παιδί στο σπίτι. Μη μιλάτε συνεχώς για τον κορονοϊό και μη μεταφέρετε το άγχος και την ανησυχία σας. Μάθετε να νέα των αγαπημένων σας από το τηλέφωνο (που θα καθαρίζετε συχνά!!) και μην αφήνετε τη φροντίδα του παιδιού σε μεγαλύτερους συγγενείς (παππούδες και γιαγιάδες).  
Να είστε προσεκτικοί και αισιόδοξοι και όλα θα πάνε καλά!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου