Translate

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Απόκριες 2015: Μένουμε Ελλάδα, γνωρίζουμε ήθη και έθιμα του τόπου μας!!!

Απόκριες 2015: Μένουμε Ελλάδα και γνωρίζουμε ήθη και έθιμα του τόπου μας!!!

Τις τελευταίες μέρες του ταξιδιού μας αποφασίσαμε να τις αφιερώσουμε στον τόπο μας!! Μείναμε Ελλάδα και μάλιστα στο χωριό μας, στις Καλυθιές Ρόδου. Προσπαθήσαμε να μάθουμε τα ήθη και έθιμα του τόπου μας και σχεδιάσαμε τη δική μας συμμετοχή στο Καρναβάλι με την υηποστήριξη και βοήθεια του Συλλόγου γονέων και Κηδεμόνων.

Αποφασίσαμε να ντυθούμε schoolικάκια στα μήλα και να πάρουμε μέρος στο Καρναβάλι. Αγοράσαμε αφρολέξ, το βάψαμε και έτοιμα τα μήλα!!! Μεταμορφώσαμε παλιές κάλτσες και καλσόν με τη βοήθεια των νηπιαγωγών μας σε χαριτωμένα σκουληκάκια!!!

Μάθαμε ένα παραδοσιακό χορό με τη βοήθεια της κυρίας Φωτεινής. Η κυρία Φωτεινή είναι δασκάλα παραδοσιακών χορών στο χορευτικό εργαστήρι ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ.










Μάθαμε ότι παλιά οι άνθρωποι δεν αγόραζαν στολές για να μασκαρευτούν. Φορούσαν διάφορα ρούχα, παλιά, αστεία, ανάποδα... Δε λέγονταν μασκαράδες, αλλά καμουζέλες!!!
Μάθαμε για ένα πολύ παλιό έθιμο, το έθιμο της Κοκκάλας!! Η Κοκκάλα ήταν το κεφάλι ενός γαϊδουριού στερεωμένο σε ξύλο και δεμένο με σκοινί με τέτοιο τρόπο ώστε να ανοιγοκλείνει. Ομάδες νέων συνήθιζαν να περιφέρουν την κοκκάλα σε σοκάκια του χωριού και σε συγγενικά τους σπίτια. Μετά κατέβαιναν στην πλατεία όλες οι ομάδες και γλεντούσαν μαζί!!
Εμείς αναβιώσαμε με το δικό μας τρόπο το έθιμο αυτό. Φτιάξαμε μάσκες γαϊδουριών και συναντηθήκαμε τα δύο τμήματα στη μεγάλη αίθουσα για παιχνίδια και παραδοσιακούς χορούς. 
Στο ρυθμό του Ντίρλαντα παίξαμε το "Δώρο που ταξιδεύει".\
Χορέψαμε παραδοσιακούς και σκωπτικούς χορούς, όπως:
Μήλο μου κόκκινο, Πιπέρι και Κοντύλω.




















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου