Translate

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Μέσα στο μήνα Μάρτιο ασχοληθήκαμε με το θέμα της κυκλοφοριακής αγωγής. Αντλήσαμε το θέμα μας από το ευρύτερο πεδίο της κυκλοφοριακής αγωγής, καθώς πρόκειται για πολύ σημαντικό θέμα απου αφορά άμεσα τα παιδιά και την ασφάλειά τους. Είναι σημαντικό από πολύ μικρά να μπορούν να προσδιορίζουν ενδεχόμενους κινδύνους, να υιοθετούν συνήθειες που θα τα βοηθήσουν να μετακινούνται με ασφάλεια και να εφαρμόζουν βασικούς κανόνες οδικής κυκλοφορίας. 
Το ερώτημα που τέθηκε στην αρχή κιόλας του προγράμματος ήταν σε ποια σημεία να δώσουμε έμφαση και τι είναι χρήσιμο για τα παιδιά του νηπιαγωγείου. Αφετηρία μας είναι πάντοτε το παιδί! Έτσι, αποφύγαμε ανούσια ερωτήματα που δεν θα είχαν κανένα νόημα για τα μικρά παιδιά. Αποφύγαμε επίσης την μετάδοση στείρων γνώσεων που παρομοίως δεν θα είχαν νόημα για τα παιδιά...
Εστιάσαμε στην κυκλοφοριακή αγωγή από την πλευρά του παιδιού: Κυκλοφορώ με ασφάλεια ως πεζός, ως επιβάτης σε αυτοκίνητο και ως οδηγός με το ποδήλατό μου σε ασφαλή μέρη!!!
Αρχικά, ανιχνεύσαμε τις ιδέες αλλά και τις στάσεις που υιοθετούν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους, όταν μετακινούνται με τους γονείς τους. Τα παιδιά με τη βοήθεια των γονιών τους έφεραν φωτογραφίες που έδειχναν αυθόρμητες μετακινήσεις τους. Οι φωτογραφίες προβλήθηκαν στην ολομέλεια της τάξης και συζητήθηκαν. Τα παιδιά μέσα από τη συζήτηση μπόρεσαν να διακρίνουν τις ασφαλείς συμπεριφορές στο δ΄ρομο και στο αυτοκίνητο. 
Μια άλλη δραστηριότητα βιωματικού τύπου ήταν το ταξί. Καλέσαμε επαγγελματία οδηγό ταξί στο σχολείο. Η κυρία Μαρία ήρθε με χαρά και μας μίλησε πρώτα πρώτα για τη δουλειά της. Μετά βγήκαμε όλοι στην υαλή και είδαμε το ταξί. Τρία τρία παιδιά έπαιξαν παιχνίδι ρόλων. Έπρεπε να σταματήσουμε το ταξί, να μπούμε στις σωστές θέσεις, να φορέσουμε τις ζώνες ασφαλείας και μετά να πούμε στην οδηγό τον προορισμό μας. Σε περίπτωση που κάτι ξεχνούσαμε (π.χ. ζώνες)  το ταξί δεν "ξεκινούσε". Η δραστηριότητα έγινε βιωματικά και με τη μέθοδο της προσομοίωσης.
Στην τάξη παίξαμε άπειρα παιχνίδια με τα φανάρια, το Σταμάτη και το Γρηγόρη, κατασκευάσαμε τα δικά μας φανάρια και φτιάξαμε αφίσες. Συζητήσαμε, διαβάσαμε παραμύθια κι ένα σωρό άλλες δραστηριότητες!!!







Από το πρόγραμμα προέκυψαν και δύο τραγούδια... Το ένα μιλάει για τη δική μας ασφάλεια όταν μετακινούμαστε σε αυτοκίνητο ή με τα πόδια. Το άλλο τραγουδάκι δίνει συμβουλές στους γονείς μας οδηγούς!!! Το βίντεο αποτελεί και τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα της ΕΥΘΥΤΑ για την 3η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου